Rechter veegt regel van tafel dat asielzoeker hooguit 24 weken per jaar mag werken
Asielzoekers moeten in Nederland meer dan 24 weken per jaar kunnen werken. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag geoordeeld in een zaak tegen het UWV, aangespannen door een Nigeriaanse asielzoeker en zijn werkgever. Zij voerden aan de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn.
De uitspraak maakt een eind aan wat algemeen wordt beschouwd als een van de grootste obstakels voor de snelle integratie van vluchtelingen. Na aankomst in Nederland moeten asielzoekers vaak jarenlang wachten op de behandeling van hun asielprocedure. In die periode krijgen ze alleen onder strenge voorwaarden een werkvergunning, zoals dat ze niet meer dan 24 weken per jaar betaald werk verrichten. De overheid is bang dat asielzoekers hun werkvergunning anders interpreteren als een teken dat ze een verblijfsvergunning krijgen.
Als gevolg daarvan heeft vrijwel geen enkele asielzoeker in Nederland betaald werk, terwijl velen dat wel zouden willen. Als hun asielaanvraag eenmaal is goedgekeurd, en ze dus geen asielzoeker meer zijn maar statushouder, hebben ze vaak al jaren werkloos in een asielzoekerscentrum gezeten. Op dat moment is het veel lastiger om de arbeidsmarkt te betreden.
Een ander doel van de 24-weken-eis is het voorkomen van WW-uitkeringen aan asielzoekers. Werklozen mogen zo’n uitkering aanvragen als ze van de 36 voorgaande weken er minstens 26 hebben gewerkt. Als asielzoekers niet in Nederland mogen blijven, zou dit volgens het UWV hun terugkeer moeilijker maken.
Bron: Volkskrant
-
Vorige
Overzicht
Volgende